Despre Upgrade în Educație

comunitatea de practică și învățare a inovatorilor în educație din R. Moldova

Conectare. Dezvoltare. Inspirație.
Creăm contexte de învățare în domeniul educaţiei.

UpGrade în Educaţie e un spaţiu de conectare şi creştere. Adică, un spaţiu de învăţare. Aşa credem noi că e posibilă învăţarea, prin conectare şi creştere. Nu este un spaţiu fizic concret. Ne întâlnim acolo unde suntem primiţi cu inima deschisă. Ceea ce face ca acest spaţiu să existe, să se construiască, sunt oamenii şi pasiunile lor. Ceea ce ne adună pe noi în UpGrade în Educaţie este pasiunea pentru educaţie.

Pornim de la ideea că nu putem face o educaţie mai bună decât suntem noi înşine. Că de fapt, educaţia asta nici nu se prea face. Ea mai mult ESTE. Este ceea ce suntem noi şi ceea ce învăţăm unii de la alţii să fim. Prin urmare, facem upgrade în educaţie prin noi înşine. Căutăm să ne cunoaştem între noi şi să învăţăm unul de la altul, începători şi experimentaţi, de mode noi sau mai vechi, profesori, elevi, părinţi, studenţi, ong-işti, funcţionari. Sunt bineveniţi toţi cei care caută să înveţe şi care au ceva de împărtăşit în domeniul educaţiei şi orice domeniu conex, indiferent de vârstă sau mediu de activitate. Experimentăm cu tot felul de metode de învăţare în grup care să ne provoace gândurile şi emoţiile. Subiectele în jurul cărora ne adunăm vin fie din experienţa unora dintre noi, fie din curiozitatea şi nevoia noastră de a dejghioca o anume temă şi atunci căutăm persoana potrivită pentru a facilita acea întâlnire.

 

La ce folosește o comunitate de practică și învățare?

În organizațiile în care ne desfășurăm activitatea zi de zi (școli, ong-uri, afaceri private, instituții publice) avem tendința de a pune lucrurile în ordine, de a le face să funcționeze după niște reguli cât mai clare, care odată stabilite se respectă zi de zi. Facem planuri de lucru pentru a ne asigura că ne vom atinge obiectivele propuse. Ordinea și planurile sunt necesare pentru a avea claritate în ceea ce facem, dar odată cu precizia aduc și rutină în activitatea noastră, ceea ce, știm foarte bine, duce treptat la pierderea entuziasmului și scăderea capacității de muncă.

Întâlnirile din cadrul unei comunități de practică și învățare au tocmai scopul de a reîncărca bateriile, oferind experiențe inspiraționale, de conectare, experimentare și învățare într-un cadru relaxat și prietenos.

În funcție de gradul de implicare și nevoile de dezvoltare a membrilor săi, o comunitate poate fi percepută de membri drept un master informal, un laborator pentru experimentări, un spațiu de comunicare și networking sau toate acestea deodată.

Spre deosebire de o organizație sau un proiect, o comunitate de practică și învățare nu are o structură ierarhică și constantă. Comunitatea se structurează organic în funcție de nevoile membrilor săi. Comunitatea este inițiată de o persoană sau un grup de persoane ce își asumă rolul de Gazde ale comunității. Inițial, subiectele abordate și structura întâlnirilor sunt propuse de Gazdă. Această structură minimă se modifică constant, în funcție de nevoile membrilor, cu acordul acestora, iar rolul de gazdă poate fi preluat de oricare dintre membri.

CUM A ÎNCEPUT UpGrade în Educație?

Comunitatea UpGrade în Educație este o inițiativă independentă, ce a fost pornită de șase persoane preocupate de educație (psihologi, jurnaliști, părinți, antreprenori în educațiie), fără a avea o finanţare sau susţinerea unei organizaţii, dar cu multă pasiune pentru educaţie. Comunitatea a fost lansată la 18 mai 2014 odată cu Prima neConferință UpGrade în Educație la care au participat cca 100 de persoane.

A urmat o serie întâlniri UpGrade pe diverse teme de educație la care au participat pedagogi, părinți, studenți, reprezentanți ai autorităților, antreprenori și ong-iști din educație.

CUM DEVII MEMBRU și CUM FUNCȚIONEAZĂ UpGrade în Educație?

Activitățile comunității se organizează cu suportul logistic, uman și financiar al membrilor comunității, după principiul, fiecare contribuie în măsura posibilităților și a motivației.

Membrii comunităţii UpGrade în Educaţie se numesc UpGraderi. Pentru a deveni UpGrader e suficient să participi la întâlnirile comunităţii.

Membrii UpGrade în Educaţie participă la întâlnirile comunităţii, contribuie la organizarea acestora, vin cu propuneri pentru subiecte şi formatul întâlnirilor, găzduiesc întâlniri.

Detalii despre evenimentele UpGrade în Educaţie găseşti pe www.upgradeineducatie.com şi pagina de Facebook. Subiectele care ne interesează le discutăm în grupul UpGrade în Educaţie Discuţii.

Advertisements

4 thoughts on “Despre Upgrade în Educație

  1. Impreuna cu sotul, crestem si educam doua fetite. Bineanteles ca dezvoltarea personala a familiei reprezinta o prioritate pentru noi.

    Liked by 1 person

  2. Pingback: "UpGrade in Educatie", un eveniment organizat de "mamici de rand" | Alo...BEBE! - despre maternitate altfel

  3. Pingback: Pe ultima suta de metri inainte de prima neconferinta. Emotii | Alo...BEBE! - despre maternitate altfel

  4. Pingback: Cadru non-formal și idei strălucite la neConferința UpGrade în Educație | BIBLIOTECA CENTRALA A BM 'B. P. HASDEU'

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s