UpGrade #9: (re)descoperim bucuria de a învăța

Acolo unde nu există învăţare, nu există educaţie, spunea Sir Ken Robinson în una din cărţile sale. Adică, în fond, educaţia înseamnă învăţare. Iar atitudinea noastră faţă de învăţare şi relaţia noastră cu învăţarea sunt determinate de educaţia pe care am primit-o şi la rândul său influenţează educaţia pe care o facem cu alţii ca părinţi, pedagogi, formatori etc.
Ne naştem cu nevoia de a învăţa, cu bucuria de a învăţa în noi, iar pe drum, mai devreme sau mai târziu se întâmplă ceva care fie ne menţine şi ne dezvoltă această nevoie sau dinpotrivă, ne schimbă relaţia cu învăţarea în una de corvoadă. Ce anume din atitudinea noastră poate dezvolta această nevoie şi ce îi poate dăuna? Ce e bine să ştim despre învăţare, despre noi ca fiinţe umane ca să nu ne pierdem bucuria de a învăţa?

La această întâlnire din 17 martie ne-am propus să conștientizăm care este atitudinea noastră față de învățare și de ce factori, experiențe a fost determinată. Am început cu un exercițiu de asociere. Fiecare a împărtășit cu ce asociază învățarea. După care am facut un exercițiu de incursiune în experiențele personale și ne-am amintit cea mai fericită experiență de învățare și cea mai puțin fericită: în ce context s-a întâmplat (școală, familie, în stradă, la pădure, la bucătărie etc.), ce sentimente ne-a provocat, ce fel de relații am construit în acele experiențe și ce imapct au avut ele în timp asupra noastră.

După aceste exerciții am răspuns împreună la mai multe întrebări: Dacă nu am fi obligați să mergem la școală, am învăța?; Poate fi învățarea impusă?; Cine decide ce terbuie să învățăm? etc.

Câteva dintre impresiile de la această întâlnire vă vor ajuta să vă faceți o imagine despre atmosferă și conținutul discuțiilor:

Viorica Tracenco, profesoară de limba engleză la Liceul “Ion şi Doina Aldea Teodorovici”, upgrader:

”Carte, cautare, copac (pom), cerc, curiozitate, bucurie, scoala, cosmos si multe alte fenomene am asociat in timpul cautarii celui mai reprezentativ cuvint pentru “Invatare”. Citi oameni atitea pareri, si daca vedem si intelegem un cuvint in diferite feluri, de ce credem ca toti vad, percep, inteleg si simt aceleasi lucruri fata de “Invatare”?
Placerea de a invata. Hm… Logic si evident audienta a incercat sa identifice unde e placerea cea de odineaori.” Continuare

Lucia Maxim, psiholog la Grădinița ”Grădina Secretă”, upgrader:

”Am avut intotdeauna bucurie sa invat ceva captivant, interesant, util, cu persoane empatice, competente, pasionate de ceea ce cunoasteau cat si intr-un mediu placut, stimulativ, ludic si incurajator. Dupa anii de scoala, motivatia pentru invatare a fost mai intensa deoarece avea o relatie directa cu practica. Am invatat si invat in continuare din carti, de la profesori, cursuri, seminare, traininguri, oameni, adulti, foarte mult de la copii, membrii familiei mele, natura, etc. Invatarea imi ofera de fiecare data crestere, imi sporeste calitatea vietii mele, eu la randul meu pot contribui la imbogatirea vietilor oamenilor ce ma inconjoara! Invatarea pentru mine este o nevoie, o pasiune, un hobby, o indeletnicire zilnica, este ceva vital!”

Marin Lazări, masterand Universitatea Tehnică din Moldova, upgrader:

Cu siguranţă cu toţii am avut parte de o experienţă de învăţare fericită sau mai puțin fericită în viața noastră. Ea poate fi măsurată prin emoțiile trăite în contexte diferite (acasă, școală, la muncă) . Atunci cînd înveți din motivația internă găsești acel izvor numit ,,bucuria de a învăța”,  iar emoțiile trăite de orice persoană (bucurie, satisfacție, respect de sine, entuziasm, curiozitate, credință, împlinire, încîntare, uimire, empatie, valoare, mîndrie, motivație) reprezintă acel sistem și mediu pozitiv de dezvoltare atît pe plan personal cît și pe cel profesional.Continuare

Următoarea întâlnire de comunitate UpGrade #10 va fi joi, 14 aprile, ora 18.00, la Liceul ”Gh. Asachi” din Chișinău și este despre Educația conștientă, gazdă Adriana Boros, psiholog, Clubul Părinților Conștienți.

12072559_730595400408229_6828100840233255318_n10309033_730595427074893_40696217935235374_n1916669_730595460408223_8760435602623091012_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s