Cine vine la A Doua neConferinţă UpGrade în Educaţie

În primul rând, la neConferinaţa UpGrade în Educaţie vin toţi cei pasionaţi şi preocupaţi de educaţie, cei care au de împărtăşit experienţe, cei care caută răspunsuri la întrebarea Cum multiplicăm bunele practici din educaţie?

În continuare îi prezentăm pe cei care şi-au anunţat deja participarea şi contribuţia.

sala_2

În prima parte a neconferinţei de la 10.10 la 12.35 avem patru prezentări în plen a patru proiecte diferite:

Rodica Creţu de la Academia Prospera prezintă programul Școala de business pentru copii și adolescenți, cum este organizat, ce metode foloseşte, care este impactul asupra copiilor.

Laurenţia Filipschi, de la Junior Achievement va prezenta un program complex ce include atât instruirea profesorilor din toată ţara în domeniul antreprenoriatului, pentru ca aceştia la rândul lor să ţină cursuri în şcoli, cât şi organizarea mai multor programe şi evenimente ce ajută tinerii să înveţe despre mediul de afaceri.

Adriana Boroş de la Clubul Părinţinlor Conştienţi va vorbi despre acest proiect frumos, dedicat parintilor, prin care aceștia învăța sa gestioneze cu respect si empatie relațiile cu copiii. Vom afla cum a apărut acest proiect, ce nevoi acoperă si cum funcționează in realitățile din Moldova.

Victoria Coroban va vorbi despre  comunitatea de practică şi învăţare UpGrade în Educație, prima comunitate a inovatorilor în educaţie din R. Moldova. Vom discuta despre ce avem de oferit pentru noi înșine și cum putem crea împreună contexte în care să învățăm unii de la alții. Despre cum putem să ne creştem capacităţile pentru a putea realiza transformarea pe care ne-o dorim, mai întâi în noi înşine şi apoi în sistem.

Va urma pauza de prânz, timp în care veţi putea să mai faceţi propuneri de ateliere sau să alegeţi atelierele la care vreţi să participaţi. Atelierele au loc în trei runde consecutive, cel mult câte 6 ateliere într-o rundă.

NeConferinta_PanouInfoPentru partea de ateliere, care începe la ora 14.00, până acum şi-au anunţat prezenţa:

 1. Anna Susarenco. Educația de la egal la egal o metodă eficientă de informare, educare și comunicare cu tinerii în domeniul sănătății sexual reproductive. Despre cum putem transmite mesaje în mod interactiv, dar bine structurat și cum subiectele lipsă în școlile noastre pot fi acoperite de rețele de educatori de la egal la egal vom vorbi cu fondatoarea rețelei de tineri educatori de la egal la egal din Moldova- ANNA SUSARENCO.
 2. Catalina Molodoi fondator UpGrade în Educaţie împreună cu Adriana Boros, fondator Clubul Parintilor Constienti va propun atelierul: CUM POATE SĂ GESTIONEZE ȘCOALA CAZURILE DE ABUZ ÎN FAMILIE? în care să identificăm soluții reale care pot ajuta școala să intervină eficient și să ofere un ajutor concret copiilor abuzați fizic în familie. Haideți să identificăm împreună care sunt instituțiiele statului care pot interveni , care sunt actorii principali în mecanismul de intervenție și cum putem îmbunătăți comunicarea dintre acestea, pentru a crea un cadrul logistic prin care acești copii să fie ajutați.
 3. Cristina Lisii, va vorbi despre Modernizarea educației prin colaborare și co-creare şi va prezenta exemple de proiecte implementate de Laboratorul de Inovații Sociale MiLab: Crowdsourcing Școala Modernă, EduSoft și Cariera Mea.
 4. Gabriela Ojog, director executiv al Fundației pentru Dezvoltare din RM va susţine ATELIERUL: ȘCOALA ÎN VIZIUNEA TA despre exemple de iniţiative ale tinerilor pentru a îmbunătăţi procesul educaţional.
 5. Ion Valicov va susține un Atelier în care va prezenta proiectul “Ecoul Străzii”, realizat de Asociația Arhitecților ”Archilitic”, un bun exemplu de educație pentru patrimoniu care ar putea fi aplicat cu succes de profesorii de istorie, educație civică sau diriginți. ”Ecoul Străzii” are ca scop promovarea patrimoniului arhitectural prin intermediul unor prezentări care au loc în preajma monumentelor de arhitectură, pregatite de membrii asociației dar și alți invitați.
 6. Ionela Costachi, consultant politici publice, membru al Clubului de Dezbateri propune un atelier despre Dezbateri – metodă de dezvoltare a gândirii critice. Cum dezvoltăm gîndirea critică? Cum să ieșim din tiparele puse de un sistem de educație rigid? Ce presupune un club de dezbateri și de ce este important acum să investim în această formă de educație? Poate un club de dezbateri să stabilească un nou trend? 
 7. Iosif Moldovanu, consultant în educația privind drepturilor copilului va prezenta un ATELIER despre Programul „FIR DE NISIP”, o metodă eficientă de prevenire a abuzului împotriva copiilor şi tinerilor. Scopul acestui program este să-i ajute pe adolescenţi să-şi formeze atitudini care să-i protejeze de diferite forme de violenţă. Adolescenții sunt împuterniciți să identifice strategii şi persoane-resursă care le pot oferi suport în depăşirea dificultăţilor.
 8. Visul elevilor de a studia doar materiile pe care le aleg a devenit realitate la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Despre acest program şi alte inovaţii implimentate în liceu vor susţine un atelier, Pavel Cerbuşcă, vice-director al liceului împreună cu Anastasia Fiodorov şi Cătălina Barac, eleve în cl. XII.
 9. Rodica Boguş, profesoară de limba şi literatura română la Liceul Teoretic „I.L. Caragiale” din Orhei propune un ATELIER despre o metodă de lucru cu elevii şi părinţii la tema „Unitate prin diversitate: Eu și comunitatea”, ce îmbină filmul cu prezentările şi discuţiile. În cadrul atelierului veţi avea ocazia să experimentaţi metoda pe propria persoană.
 10. Zinaida Soroceanu, fondator și Specialist principal la Academia ”Applied Scholastics” (Didactica Aplicată) va susţine un ATELIER despre proiectul ÎNVAŢĂ CUM SĂ ÎNVEŢI.
 11. Valentina Botnaru de la People in Need împreună cu Virgiliu Mărgineanu de la OWH Studio prezintă la A DOUA NeConferinţă UpGrade în Educaţie, proiectul O LUME DE VĂZUT, unul din puţinele din ţară care le oferă tinerilor ocazia de a învăţa prin intermediul filmului documentar.
 12. Ludmila Adamciuc, membru al echipei locale de traineri AIESEC Chișinău va susţine la A Doua neConferinţă UpGrade în Educaţie un Atelier despre cele 6 medii de învățare AIESEC. Educația non-formală este cea care ne face mult mai competitivi pe piață. AIESEC, ca organizație non-guvernamentală globală, are câteva metode prin care face acest lucru și pe care le consideră cele mai importante în dezvoltarea competențelor.

  Alte propuneri de ateliere pot fi anunţate chiar în timpul neConferinţei.

Agenda pe ore o găsiţi aici.

Iar aici este FORMULARUL DE ÎNSCRIERE.

Şi albumul foto cu toţi cei din lista de mai sus.

Acest eveniment se face cu contribuţia intelectuală, logisitică şi financiară a participanţilor. Contribuţia binevenită este de 100 lei/persoană şi include un ceai/o cafea şi un biobiscuite din partea casei.

Vă aşteptăm cu drag sâmbătă, 24 octombrie, de la ora 9.30 la A Doua neConferinţă UpGrade în Educaţie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s